Ett samtal om Katya Buchatskas verk Night Stay och tågets betydelse i Ukraina, med Buchatska och Staffan Beijer, ordförande för Gotlandståget. Verket, en del av utställningen I DIN TID, baseras på hennes upplevelse av att tillbringa 24 timmar med tre gotländska främlingar i en iscensatt tågvagn.
I dag är ukrainska järnvägar (Укрзалізниця) ett av de viktigaste och mest pålitliga infrastrukturnäten i landet. Efter starten av ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina blev järnvägen en symbol för stabilitet och hopp i undantagstillståndet. Bland sådana avgörande saker som tillhandahålls av de ukrainska järnvägarna är evakuering, leverans av varor, internationell transport i frånvaro av flygplan och förstörda flygplatser etc. Sverige är också förändrat av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, och efter 200 års neutralitet har vi anslutit oss till Nato.Järnvägslinjer i Ukraina erbjuder ofta ett övernattningsalternativ, där resenären sover på tåget. Den längsta rutten som fanns innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, Mariupol-Rakhiv, var 1806 km. Tåget avgick klockan 08:08 på morgonen och anlände till sin slutdestination dagen efter klockan 11:42. Man kan säga att ukrainare ofta övernattar i en kupé eller en sovvagn med främlingar.
Staffan Beijer som är ordförande för föreningen Gotlandståget har själv rest i Ukraina med tåg på just den resväg som ett av Buchatskas tidigare konstverk Izym to Liverpool dokumenterar. Beijer har också besökt Gammalsvenskbyn många gånger. Han bidrog till i samtalet med perspektiv på Buchatskas verk, och med tankar kring föreningen Gotlandstågets eget arbete med att återetablera tåget och iscensätta dess historia på Gotland.
Plats: Roma Prästgården 701.
Arrangörer: Konstfrämjandet Gotland, Gotlandståget, Gotlands Konstmuseum och Svenskbymuseet.
Samtalet hölls på engelska. Med stöd från Region Gotland.
Foto: Anna Potomkina