Konstens kraft i folk och mark — Lansering av Konstfrämjandet Gotland

Välkommen till lanseringen av Konstfrämjandets nya distrikt på Gotland! Vi berättar om organisationen och våra framtidsplaner. Konstkollektivet Kultivator gästar oss från Öland för en gemensam workshop för barn och vuxna.

Det blir ett firande av det nya distriktet – och en hyllning till potatisen. Vid Titicacasjön i Bolivia odlades potatis redan för 10 000 år sedan och genom tiderna har rotfrukten räddat människor från svält otaliga gånger. Under eftermiddagen kommer vi att skapa med, prata om och äta potatis.

Konstfrämjandet skapades som del av efterkrigstidens folkrörelser, och har idag 18 lokalt förankrade, konstnärsdrivna distrikt över hela Sverige. Konstfrämjandet Gotland grundades i maj 2023 och är det senaste distriktet. I föreningens styrelse sitter tonsättaren Felicia Sjögren, grafiska formgivaren Knut Stahle, arkitekten Emil Lillo och konstnärerna Jonna Hägg och Birthe Jørgensen.

Birthe Jørgensen, föreningens ordförande: – I en orolig värld under snabb och fundamental förändring tror vi att konsten kan och måste göra mer än att bara produceras och konsumeras. Konstfrämjandet Gotland samarbetar med lokala föreningar och institutioner, både inom kulturfältet och andra områden. I folkrörelsernas anda knyter vi också an till nationella och internationella nätverk och aktörer. Vi vill på olika sätt undersöka hur konsten kan skapa motståndskraft i samhället genom ökad sammanhållning, öppenhet och ömsesidigt lärande inom viktiga teman som ekologi, energi, ekonomi och kulturens kraft och villkor.

- Det är väldigt roligt att det bildats ett Konstfrämjande distrikt på Gotland, ett distrikt som rymmer perspektiv både inifrån ön och från internationella sammanhang. Jag ser fram emot att få följa deras spännande program med utgångspunkt i det som berör och engagerar den lokala publiken, säger Åsa Mårtensson, verksamhetsutvecklare syd, Folkrörelsernas Konstfrämjande.


Kultivator är en experimentell plattform för konst och jordbruk, som drivs av Mathieu Vrijman och Malin Lindmark Vrijman, båda utbildade vid Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, på Öland sedan 2005.

Evenemanget genomförs med stöd av Region Gotland och med ABF Gotland som medarrangör.

Kontakt
Birthe Jørgensen
Ordförande i Konstfrämjandet Gotland
gotland@konstframjandet.se
0760384490

Visa alla